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Note:  Changes are denoted with New Question and New Answer


Applies to semi-centralized promotions for Regular Army and the United States Army Reserve Active Guard Reserve Soldiers.  Unless otherwise specified.

a.  Question:  Is Command List Integration (CLI) going away for Regular Army (RA) and United States Army Reserve Active Guard Reserve (USAR AGR) Soldiers?

Answer:  Yes, the last month and year to be integrated onto CLI for RA and USAR AGR Soldiers is March 2018.  The last promotion month is April 2018.  

See MILPER Message 17-400, Administrative Instructions, paragraphs 2 D and 9 A.

b.  Question:  Will RA and USAR AGR Soldiers with 14 or 39 CLI promotion points lose their promotable status when CLI goes away?

Answer:  No, they will remain promotable and awarded all earned promotion points.  When CLI phases out, fully eligible RA and USAR AGR CLI Soldier’s 14 or 39 promotion points will be converted over to points earned the through the Promotion Point Worksheet (PPW) (RA) or by Readiness Divisions (RD) for USAR AGR Soldiers on the Promotion Point Worksheet (DA Form 3355).

See MILPER Message 17-400, Administrative Instructions, subparagraph 2 C (6)

c.  Question:  When Soldiers appear under the Specialist (SPC) or Sergeant (SGT) Eligible Primary Zone (PZ) (Initial Eligibility) section of the Enlisted Promotion Report (AAA-294 Report), can Company Commanders (CCDRs) deny promotion board appearance?

Answer:  No, these Soldiers must appear before the promotion board.

See MILPER Message 17-400, Administrative Instructions, subparagraph 2 B, 11 B (2) and 12 B (2)










[bookmark: _GoBack]d.  Question:  After a Soldier passes their initial PZ time in service (TIS) and time in grade (TIG), how many times can they appear before a promotion board?

Answer:  There is no limit.  The CCDR may recommend Soldiers every month to appear before a promotion board.  It’s important to understand that the PZ is limited to a one-year period.  The Army expects, by the end of the one year period, Soldiers to be integrated onto the PRL/PPRL.

See MILPER Message 17-400, Administrative Instructions, subparagraphs 11 B (2) and 12 B (2)


e.  Question:  When a Soldier is otherwise fully eligible for promotion to the next rank, however is unprepared or not ready for promotion, what happens with a Soldier in this case other than professional development counseling?  How can CCDRs disqualify individuals who are noncompetitive for promotion?

Answer:  CCDRs must use the existing bar to continued service Immediate Reenlistment Prohibition (IMREPR/IRPC) code 9K with proper counseling.

See MILPER Message 17-400, Administrative Instructions, subparagraph 2 C (4)

f.  Question:  I have a fully eligible Soldier who is physically unable to appear before the promotion board upon initially attaining PZ eligibility (e.g. convalescent leave, maternity leave, hospitalized, etc.), what can the CCDR do?

Answer:  The CCDR can circle yes on the AAA-294 Report and annotate the Soldier’s duty status under the remarks column.  The Soldier will attend the promotion board during the first month the Soldier returns to duty when the promotion board is conducted as long as the Soldier remains fully eligible.

See MILPER Message 17-400, Administrative Instructions, subparagraphs 11 B (5) and 12 B (4)

g.  Question:  When will Mandatory List Integration (MLI) be implemented?

Answer:  In April 2018 for the 1 May 2018 promotion month.

See MILPER Message 17-400, Administrative Instructions, subparagraph 2 C







h.  Question:  How many promotion points will MLI Soldiers compete with?

Answer:  All Soldiers integrated onto the PRL/PPRL will be credited with all earned promotion points utilizing the automated PPW for RA Soldiers and the DA Form 3355 for USAR AGR Soldiers.

See MILPER Message 17-400, Administrative Instructions, subparagraph 2 C (3)

i.  Question:  Does an MLI Soldier have to appear before a promotion board to be promoted?

New Answer:  MLI eligible Soldiers do not appear before a promotion board.  They are automatically integrated onto the PRL for RA Soldiers through the PPW and the PPRL for AGR Soldiers by Readiness Divisions.

See MILPER Message 17-400, Administrative Instructions, paragraph 4 and Army Directive 2017-18 Sergeant and Staff Sergeant PRL, Table 3-3


j.  Question:  If a Soldier meets the criteria to be MLI but never graduates from the appropriate Non-Commissioned Officer Professional Development (NCOPD) course (Basic Leader Course or Advanced Leader Course), are they barred from reenlistment?

Answer:  MLI Soldiers are not barred for this reason.  Soldiers who meet the MLI criteria can be recommended for promotion before graduating from a NCOPD course.  They will not be considered for promotion pin-on until they meet the promotion criteria which includes completing their respective NCOPD course.

See MILPER Message 17-400, Administrative Instructions, paragraph 4, Army Directive 2017-18 Sergeant and Staff Sergeant PRL, Table 3-3 and AR 600-8-19, paragraph 1-28

k.  Question:  How are Soldiers integrated onto the SGT/SSG PRL/Permanent Promotion Recommended List (PPRL) via the MLI process?

Answer:  All fully eligible RA and USAR AGR Soldiers meeting the MLI eligibility criteria will be integrated onto the PRL (RA) or PPRL (USAR AGR).  RA Soldiers will be integrated by the PPW and USAR AGR Soldiers will be integrated by their RD.  Soldiers integrated onto the PRL/PPRL via MLI will remain so until such time they are no longer eligible.  This policy serves as a forcing function to either train/prepare Soldiers for increased responsibilities (thus, integrating onto the PRL/PPRL by the end of their PZ eligibility), or to identify those with no potential (after proper counseling, training, development) by initiating a bar to continued service (IMREPR code 9K) when a Soldier isn’t otherwise integrated onto the PRL/PPRL by the end of their PZ eligibility.


See MILPER Message 17-400, Administrative Instructions, subparagraphs 2 C (1) and (2)

l.  Question:  Will MLI Soldier’s promotion points reflect in the automated PPW?

Answer:  Yes for RA Soldiers.  

See MILPER Message 17-400, Administrative Instructions, subparagraphs 2 C (1) and (3)

m.  Question:  Can a Soldier in the ranks of SPC, CPL or SGT be denied MLI?

Answer:  No, the ability of local CCDRs to deny integration into the PRL/PPRL (as was set forth in CLI policy) is rescinded.  Instead, to disqualify individuals who are noncompetitive for promotion, CCDRs must use the existing bar to continued service (IMREPR code 9K) process (with proper counseling) to identify them as having low or no potential for continued service or leadership and disqualifying them for MLI.

See MILPER Message 17-400, Administrative Instructions, subparagraphs 2 C (4)

n.  Question:  Will CCDRs have a “heads up” or notification before a Soldier is placed onto the PRL for MLI?

Answer:  Yes for RA Soldiers, the remarks column of the AAA 294 report will identify the point in time when a specific Soldier will attain MLI eligibility, essentially identifying the designated point in time when the Army will automatically integrate the Soldier onto a PRL if no other action is taken.  In addition, one month before Soldiers become MLI they will appear under the “SPC or SGT Eligible for MLI” section of the AAA-294 report.

See MILPER Message 17-400, Administrative Instructions, subparagraph 11 B (2).

o.  Question:  Are the Self Structured Development (SSD) courses mandatory for promotion board appearance?  

Answer:  Yes

See Army Directive 2017-18 Sergeant and Staff Sergeant PRL, Table 3-1 and Army Regulation (AR) 600-8-19, paragraph 1-28








p.  Question:  What happens when Soldiers cannot appear before a promotion board because they have not qualified themselves for board appearance by completing the appropriate SSD in accordance with (IAW) AR 600-8-19, paragraph 1-28?

Answer:  Soldiers who fail to qualify themselves for a promotion board by the time they are in the PZ, Headquarters Department of the Army (HQDA) will initiate a bar to continued service (IMREPR 8K).  This bar will remain until the Soldier completes the required SSD training.  The HQDA bar to continued service serves as official notice to the Soldier that his/her continued service may not be in the Army’s best interest.  Upon initiation of the HQDA bar, the Company/Detachment/comparable CCDR of the unit the Soldier is assigned or attached to for duty and administration must counsel the Soldier regarding the requirement to qualify for promotion board appearance by completing SSD.

See MILPER Message 17-400, Administrative Instructions, subparagraphs 5 

q.  Question:  How can CCDRs remove a MLI Soldier from the PRL/PPRL?

Answer:  To remove a Soldier from the PRL/PPRL a condition must exist as outlined in AR 600-8-19, paragraphs 1-10 or 3-27 that would otherwise disqualify the Soldier.  If paragraphs 1-10 or 3-27 does not apply, refer to removal boards in paragraph 3-28.  If a reason exists in paragraphs 1-10 or 3-27 and the PPW did not remove the Soldier, an inquiry may be sent to usarmy.knox.hrc.mbx.jr-enlisted-promotions@mail.mil for RA Soldiers.

See AR 600-8-19, paragraphs 1-10, 3-27 and 3-28

r.  Question:  A MLI eligible Soldier receives an IMREPR code 9K from the CCDR.  After the IMREPR code is removed, when will the Soldier be eligible for MLI again?

Answer:  After meeting MLI eligibility criteria, Soldiers will be automatically integrated onto the PRL through the PPW on the 1st day of the month (RA) or onto the PPRL by the RD (USAR AGR) by the 8th of the month, provided otherwise qualified IAW AR 600-8-19, paragraph 1-10.

See MILPER Message 17-400, Administrative Instructions, subparagraph 2 C (5).








s.  Question:  RA MLI Soldier fails APFT - SGT Doe is an MLI Soldier that was removed from the PRL due to a flag for APFT failure.  His MLI effective date is 1 May 18, flagged on 26Jul18 in Electronic Military Personnel Office (eMILPO) and the PPW removed the Soldier from the PRL on 27Jul18. The JA flag is removed on 6Sep18 in eMILPO (date the Soldier passed the APFT).  After the flag is removed, what happens?

Answer:  The Soldier will be fully eligible when IAW AR 600-8-19, paragraph 1-10 and meet the MLI eligibility criteria.  The Soldier will be automatically integrated onto the PRL through the PPW on the 1st day of the month (RA).

See MILPER Message 17-400, Administrative Instructions, subparagraph 2 C (5)

t.  Question:  AGR MLI Soldier fails APFT - SGT Doe is an MLI Soldier that was removed from the PPRL due to a flag for APFT failure.  His MLI effective date is 1 May 18, flagged on 26Jul18 in the Regional Level Application Software (RLAS) and the RD removed the Soldier from the PPRL on 27Jul18. The JA flag is removed on 6Sep18 in RLAS (date the Soldier passed the APFT).  After the flag is removed, what happens?

Answer:  The Soldier will be fully eligible when IAW AR 600-8-19, paragraph 1-10 and meet the MLI eligibility criteria.  The Soldier will be automatically integrated onto the onto the PPRL by the RD (USAR AGR) by the 8th of the month.

See MILPER Message 17-400, Administrative Instructions, subparagraph 2 C (5)

u  Question:  MLI Soldier flagged and reduced - SGT Doe became MLI effective 1May18, he received an adverse action (AA) flag effective 5Jul18 and the PPW removed him from the PRL on 6Jul18.  As a result of his misconduct, SGT Doe is reduced to SPC with an effective date and date of rank (DOR) of 23Jul18.  The AA flag was removed unfavorably on 5Sep18.  When will the Soldier be eligible for MLI again?

Answer:  Reduction as a result of misconduct establishes a new DOR at the lower grade.  As such, future eligibility is predicated on the newly established DOR.  SGT Doe will have to meet the MLI eligibility criteria.  

See MILPER Message 17-400, Administrative Instructions, subparagraph 3 C and Army Directive 2017-18 Sergeant and Staff Sergeant PRL, Table 3-1







v.  Question:  What happens after a MLI Soldier is reduced for inefficiency?

Answer:  The Soldier will be automatically integrated onto the PRL through the PPW on the 1st day of the month (RA) or onto the PPRL by the RD (USAR AGR) by the 8th of the month, provided otherwise qualified IAW AR 600-8-19, paragraph 1-10.  If the CCDR deems a Soldier not ready for promotion, he/she must use the existing bar to continued service IMREPR/IRPC code 9K with proper counseling.

See MILPER Message 17-400, Administrative Instructions, subparagraph 2 C (4) and (5)

w.  Question:  Why does a Soldier receive IMREPR code 8K?

Answer:  Effective 1 February 2018, failure to complete SSD requirements IAW AR 600-8-19, paragraph 1-28, RA and USAR AGR Soldiers in the rank of SPC, CPL, and SGTs will receive IMREPR code 8K.

IMREPR code 8K will be automatically generated in the Retention and Reclassification System (RETAIN) for RA Soldiers. 

The HRC Retention and Reclassification Branch (RRB) will impose the IRPC code 8K for USAR AGR Soldiers.  

See MILPER Message 17-400, Administrative Instructions, paragraphs 5 A and B.

x.  Question:  When will IMREPR/IRPC code 8K be removed and how?

Answer:  RETAIN will automatically remove IMREPR code 8K for all RA Soldiers once they are in compliance with the SSD requirements.  

RRB will remove the IRPC code 8K when a USAR AGR Soldier is in compliance with the SSD requirements.  These updates are executed in the Reserve Database Management System (RDMS).  The unit G1/S1 is responsible to notify CCDRs of Soldier’s in their unit of USAR AGR Soldiers impacted by IRPC code 8K.  

See MILPER Message 17-400, Administrative Instructions, subparagraphs 5 A, B and D










y.  Question:  I was barred and my SSD course enrollment was removed.  I am unable to self-enroll into the SSD course.  How do I get reenrolled into the SSD course?

Answer:  Soldiers removed from the SSD course within the Army Training Requirements and Resource System (ATRRS) must contact the HRC Military Schools Branch at usarmy.knox.hrc.mbx.ncoes-ssd@mail.mil to request reenrollment.

See MILPER Message 17-400, Administrative Instructions, subparagraph 2 E

z.  Question:  Because there is lag time between system updates, I assume there would be a delay in RETAIN that identifies when the Soldier has completed SSD requirements and removal of IMREPR code 8K to allow promotion board appearance eligibility.  If a Soldier becomes eligible after the AAA-294 Report is printed (3rd duty day of the month) but before the CCDR returns (within five duty days of receipt) the report to the S1, can the Soldier appear before the next promotion board without reflecting as eligible on the report?

Answer:  The SSD completion must be made a matter a record in appropriate systems (e.g. eMILPO, Enlisted Distribution and Assignment System, RLAS).  The CCDR may annotate on the AAA-294 Report under the remarks column (e.g. SSD 1 completed 8Nov17, Soldier will attend the promotion board”).  The CCDR will circle yes and sign the report.

See MILPER Message 17-400, Administrative Instructions, subparagraph 11 B (5) and 12 B (3)

aa.  Question:  Can a Soldier refuse to attend a promotion board?

Answer:  A Soldier cannot refuse to attend a promotion board.  Soldiers who are required or recommended for promotion by the CCDR will appear before the board.

See MILPER Message 17-400, Administrative instructions, subparagraph 2 B and 
AR 600-8-19, paragraph 3-12 c (1)












ab.  Question:  After a Soldier appears before a promotion board and informed that he/she was not recommended for promotion by the promotion board; what happens next?

Answer:  The promotion authority will ensure the chain of command is advised of the final decision and disposition of promotion board recommendations.  First-line leaders must formally counsel all Soldiers not recommended for promotion list integration on a Developmental Counseling Form (DA Form 4856), pointing out deficient areas for needed improvement to qualify for future promotion consideration.

See MILPER Message 17-400, Administrative Instructions, subparagraph 2 B (1) and 
AR 600-8-19, paragraph 1-27

ac.  New Question:  The unit boarded an MLI eligible Soldier and they failed the promotion board.  The PPW already integrated the Soldier onto the PRL through MLI.  What can the unit do?

New Answer:  Soldiers eligible for MLI should not be boarded.  The Soldier will remain MLI.  MLI Soldiers can only be removed if they become ineligible IAW AR 600-8-19, paragraphs 1-10 or 3-27.

ad.  New Question:  If a Soldier cannot be in a promotable status to reclassify into an MOS, do they have to appear before a promotion board if they are in the initial primary zone? 

New Answer:  Soldiers must state the reclassification requirements to their Chain of Command with assistance from the Retention NCO.  The CCDR may annotate in the remarks section of the AAA-294 report the Soldier’s reclassification status.

ae.  New Question:  If a Soldier is a non-Initial Entry Training MOS reclassification trainee in Advanced Individual Training (AIT), and they appear on the AAA-294 Primary Zone (initial), do I have to send them to the board even though they are not MOS qualified?

New Answer:  Soldiers’ promotion eligibility during the reclassification process is outlined in AR 600-8-19, paragraph 1-32.  If the Soldier is awarded the ASI 4A, they will retain eligibility for promotion recommendation and is required to attend the promotion board while in their primary zone.  If the Soldier is awarded the ASI 4B, they are ineligible for promotion recommendation and will not attend the promotion board until the ASI 4B is removed and the MOS training is complete.  Soldiers who are reclassified due to MOS mergers and are awarded the ASI Y2 or Y3, remain MOS qualified and eligible for promotion recommendation, therefore they are required to attend the promotion board in their primary zone.



af.  New Question:  Do SPC/SGT that attend an AIT course that is long enough for them to enter their initial primary zone have to attend a promotion board? What actions should we take on the AAA-294?

New Answer:  Per AR 600-8-19, table 3-1, Soldiers must qualify in the recommended MOS. If the Soldier has not qualified in their CPMOS then they cannot attend the promotion board.  The Commander will circle no for these Soldiers.
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